Kontakt
Bakgrundsinformation

VFrån en blygsam start till ett arv inom ostkonsten

Vårt företags grundare, Basil Weixler, var den förste tyske osttillverkaren som utvecklade ett blåådrat ostrecept strax efter första världskriget. Han kallade sin skapelse för "Bayerischer Gebirgs-Roquefort" ("Bavarian Mountain Roquefort") tack vare dess likhet med den franska Roquefort-osten, som blev allt populärare vid denna tidpunkt.

Även om han tillverkade sin ost av komjölk - till skillnad från fårmjölken i den franska Roquefort - blev han stämd inför rätta av ostmakare på andra sidan gränsen, eftersom de ville skydda sin originalversion. Fransmännen ville förbjuda fortsatt användning av namnet på sin produkt.

Åtta år därefter förlorade Weixler målet i domstolen, men under tiden hade han rönt fått stor popularitet med sin smakrika ost. Pressen gjorde omfattande, detaljerade reportage om detta sensationella mål, och allmänheten såg fram emot ostmakarens nästa drag.

Detta markerade starten på den ost som vi känner som Bergader Edelpilz. Den blåådriga osten skulle visa sig bli Weixlers största triumf - och ett arv till eftervärlden. Även idag finns Bergader Edelpilz tillgänglig i butiken i exakt samma form som då.

Kvaliteten är avgörande

Mjölk med härkomst.

läs mer

Läckra recept

Minikebabspett med fläsk, mango och Bergader Edelpilz

Till receptet